Funktioner i Excel: Få guiden til de 7 bedste funktioner i Excel her!

De 7 bedste og mest populære funktioner i Excel

Sidder du med forskellige former for data i et Excel-ark, og ville du ønske, at du kunne udnytte Excel bedre? Så er det de mange funktioner i Excel, du skal prøve kræfter med. Der er ikke grænser for, hvad du kan regne ud, slå op, analysere og meget andet med de smarte Excel-funktioner. Det er dog vigtigt, at du har en klar forståelse af, hvad du kan bruge dem til, og ikke mindst hvordan du bruger dem.

Vi har samlet de syv mest populære Excel-funktionen på siden. Er du helt grøn, når det kommer til at bruge funktioner i Excel, er disse derfor rigtig gode at starte med at få styr på. Læs med her, og bliv guidet igennem de syv funktioner i Excel.

Inden vi præsenterer dig for de syv funktioner, starter vi lige med at gøre dig klogere på, hvad en Excel-funktion egentlig er. Det gør det meget lettere for dig, når du skal i gang med at prøve kræfter med at bruge funktionerne på egen hånd.

Hvad er en Excel-funktion?

En Excel-funktion er i bund og grund en formel. Den kan også betragtes som en form for kommando, du kan bruge i Excel. Du behøver ikke selv at huske en masse formler fra matematiktimerne udenad, når du bruger funktioner i Excel. Excel udregner det nemlig for dig på en hurtig og intelligent måde.

Du skal blot definere, hvilken funktion du ønsker at bruge, samt hvilke celler der skal bruges i formlen. Du vil derfor i høj grad komme til at indtaste celleværdier (som for eksempel A2, K3 og så videre). På den måde lader du Excel om det hårde arbejde. Du skal blot sørge for det rette input, således Excel ved, hvilket output du ønsker.

Lad os kigge lidt nærmere på de top-syv bedste og mest populære funktioner i Excel.

SUM – læg værdier i flere celler sammen med et snuptag

SUM-funktionen giver dig mulighed for at summere ét eller flere celleområder. Det kan for eksempel være, hvis du har flere tal i en række eller kolonne, som du ønsker at lægge sammen.

Der er flere måder, hvorpå du kan bruge SUM-funktionen. De to primære formler for SUM-funktionen er:

=SUM(tal1;tal2…)

Her lægges værdierne i tal1-område og tal2-område sammen.

=SUM(tal1:tal2…)

Forskellen er kun, at semikolon er ændret til kolon. Funktionsmæssigt betyder det, at alle tal, der er mellem celle 1 og celle 2, lægges sammen.

Lad os tage et par eksempler.

=SUM(A2:A11)

Værdierne i celle A2, A3, A4 og helt op til A11 lægges sammen.

=SUM(A4;A7;C4:C7;A10:A13;C10:C13)

Værdierne i de fire celleområder lægges sammen.

Brug HVIS-funktionen i Excel, og opstil betingelser

HVIS-formlen er smart, hvis du ønsker at få et output, der er baseret på en betingelse. Du opstiller altså en betingelse, hvor du returnerer den ønskede værdi, hvis formlen er sand eller falsk.

HVIS-funktionen ser ud som følger:

=HVIS(logisk_test;[værdi_hvis_sand];[værdi_hvis_falsk])

Ved ”logisk test” opstiller du en betingelse, hvor du benytter <, >, >=, <= eller =. Det kan for eksempel være A5>10. Dernæst vælger du selv, hvilke værdier formlen skal give, hvis betingelsen er sand eller falsk. Det kan for eksempel være ”Opfyldt” for sand og ”Ikke opfyldt” for falsk.

I dette tilfælde vil formlen se ud som følger:

=HVIS(A2>10;”Opfyldt”;”Ikke opfyldt”)

LOPSLAG – find hurtigt en værdi i store mængder data

Skal du finde en værdi til en tilhørende celle i et stort Excel-ark, kan det tage lang tid, hvis du skal gøre det manuelt. Heldigvis findes der en funktion i Excel, der gør det for dig. Den hedder LOPSLAG.

Formlen for LOPSLAG er som følger:

=LOPSLAG(opslagsværdi;tabelmatrix;kolonneindex_nr;[intervalopslag])

Et eksempel på formlen kan være:

=LOPSLAG(F1;A2:C400;3,FALSK)

Her er der angivet et område på tre kolonner, A til C, hvor det er rækkerne fra 2-400, der vurderes. 3 angiver, at det er værdien i kolonne 3, der skal returneres, når værdien i celle F1 er fundet i den første kolonne (A). Den sidste angivelse, FALSK, angiver, at det skal være den eksakte værdi af celle F1, der bliver slået op.

DATO – kobl hurtigt en dato sammen ud fra data

I nogle datasæt kan dag, måned og år være placeret i hver sin celle. Det kan dog være relevant at samle det til én dato i en fjerde celle. Du behøver dog langt fra at gøre det manuelt. Funktionen DATO kan gøre det for dig. Det er især smart at bruge denne funktion, hvis du har mange datoer, du skal have koblet sammen.

DATO-funktionen i Excel er:

=DATO(år;måned;dag)

Har du for eksempel et Excel-ark, hvor du har dag i celle A2 (4), måned i celle B2 (1) og år i celle C2 (2021), vil formlen hedde:

=DATO(C2;B2;A2)

Du vil med ovenstående formel få returneret følgende værdi:

04-01-2021

Tæl antallet af dage mellem to datoer med DAGE-funktionen

Vi bliver lidt i det med datoer. Vil du for eksempel gerne vide, hvor mange dage der er mellem to datoer, uden du skal regne det i hovedet, kan du bruge DAGE-funktionen i Microsoft Excel.

Funktionen er forholdsvis simpel. Den ser ud på følgende måde:

=DAGE(slutdato;startdato)

Har du for eksempel en startdato stående i celle A2 og en slutdato stående celle B2, vil formlen være:

=DAGE(B2;A2)

Formlen regner nu, hvor mange dage der er mellem de to datoer.

Brug TEKST-funktionen i Excel, og få den rigtige formatering

Der kan være nogle situationer, hvor det er en fordel at formatere sine værdier, således de er lettere at læse og forstå. Det kan for eksempel være meget store tal, hvor tusindseparatorer kan gøre en verden til forskel for læsbarheden. Det kan også være antallet af decimaler efter et komma.

Ønsker du at ændre formateringen, kan du benytte Excel-funktionen TEKST. Den har en masse forskellige muligheder, da der er et hav af formatkoder, du kan indtaste. Det kan derfor både være tekst og tal, du formaterer med denne formel.

TEKST-formlen er som følger:

=TEKST(værdi;format)

Lad os tage et eksempel. Du har et stort beløb med mange decimaler stående i celle A1. Lad os sige, der står 23789027,093628975. Det er selvfølgelig lidt uoverskueligt at aflæse, så du benytter TEKST-funktionen.

I ovenstående tilfælde kan formlen være:

=TEKST(A1;”kr. #.##,00″)

Formatkoden i dette tilfælde betyder, at der vil blive angivet en valuta som kr. foran tallet. Derudover vil der være to decimaler efter kommaet, og der vil være tusindseparatorer.

Tekstværdien vil derfor blive:

Kr. 23.789.027,09

Opstil logiske tests med ELLER-funktionen i Excel

Skal du undersøge data i dit regneark, hvor der er mulighed for, at det kan leve op til forskellige betingelser? Så er ELLER-funktionen den helt rigtige formel for dig. Denne Excel-funktion giver dig mulighed for at lave logiske tests, hvor en celle enten skal leve op til den ene betingelse eller den anden betingelse, du opstiller. Du har dog mulighed for at lave så mange betingelser, som du ønsker.

ELLER-funktionen i Excel ser ud på følgende måde:

=ELLER(logisk1;[logisk2]…)

Lad os tage et eksempel:

=ELLER(A2=5;B2>6)

Her skal vægten være 5 eller længden skal være over 6. Lever den ikke op til nogen af betingelserne, får den værdien FALSK.

Vil du udnytte de mange funktioner i Excel? Tilmeld dig et kursus

Vi har her håndplukket de syv bedste funktioner i Excel. Det er dog kun et lille udpluk af de mange muligheder. Vil du udforske de mange funktioner i Excel, er kurser i Excel det helt rigtige for dig. Her kan du gå på opdagelse i regnearket og få hjælp til at forstå og ikke mindst bruge de mange Excel-formler.

Er du interesseret i et Excel-kursus, har vi en lang liste af muligheder. Her er der noget til ethvert niveau. Der er derfor både noget til nybegynderen og eksperten. Find det rigtige Excel-kursus her, og lær mere om Excel-funktioner.

Vil du have flere tips og tricks til, hvordan du kan bruge Excel og de andre programmer i Office-pakken? Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du får tips direkte i indbakken.

 

 

Bestil et tilbud

Udfyld nedenstående oplysninger, og vi vil kontakte dig hurtigst muligt med et tilbud.

Spørg om kurset

Har du spørgsmål til et kursus, så kan du udfylde nedenstående, og vi vil hurtigt kontakte dig.

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld nedenstående oplysninger hvis du ønsker at modtage en e-mail med nyheder, tips og tricks i form af diverse video guides til Office pakkens programmer.

Tilmeld dig vores kursusagent

Er du klar på at deltage i et kursus med et par ugers varsel, så tilmeld dig vores Last minute tilbud – og få tilbud om kurser med op til 40% i rabat.

Tilbuddet som du modtager pr. mail, gælder for dig og dine kollegaer.

Udfyld nedenstående oplysninger, herefter holder vi dig orienteret pr. mail når der er restpladser på vores kurser.

Bestil tilbud på E-learning

Udfyld nedenstående formular, og vi vil vende tilbage med et tilbud på E-learning.

Afspil video