Matrixformler i Excel

Hvad er Matrix formler

Matrixformler er effektive formler, der muliggør udarbejdelsen af meget komplekse beregninger. Det vil være beregninger som oftest ikke vil kunne løses med andre funktioner.  I Excel sprog kan de kalendes for “Ctrl-Skift-Enter” formler, fordi du skal trykke på CTRL + SKIFT + ENTER for at angive dem som matrix formler. En Matrix formel kendetegnes ved at have “Tuborg” parenteser omkring sig.

Du kan bruge matrixformler til f.eks.:

  • At tælle antallet af tegn i et Celleområde i Excel.
  • Summere tal, med givne betingelser, f.eks. tal der ligger mellem to grænse værdier etc.

Eksempler med matrixformler i Excel

I Office 365 versionen (både skrivebords- og browserversionen) af Excel, er der tilføjet dynamiske matrixformler hvilke er langt nemmere at arbejde med end de tidligere statiske matrixformler.

Eksempel 1: Matrixformel i én celle

Der skal beregnes den samlede procentvise gennemsnitlige difference i omsætningen mellem to år, for alle medarbejderne:

Matrixformler

Uden brug af matrixformel, må der tilføjes en støttekolonne (D), der beregner den procentvise forskel, og udregne gennemsnittet af værdierne i støttekolonnen:

Matrixformler

Matrixformler

Med den gamle metode til indtastning af matrixformel, skal afslutningen af formel-indtastningen foretages med Ctrl + Skift + Enter, som indsætter tuborg-parenteser omkring formlen (statisk matrixformel):

Matrixformler

Med den nye metode, skal afslutningen af formel-indtastningen kun foretages med Enter, og bemærk der ikke er tuborg-parenteser omkring formlen (dynamisk matrixformel):

Matrixformler

De nye matrixformler

Matrixformlerne der indsættes i én celle, har et overløbsområde hvor resultatet fortsætter som en dynamisk liste i de underliggende celler.

Eksempel 2: Entydige

Eksemplet viser en produktliste indsat i en tabel med tabelnavnet »tblProdukter«. Med matrixformlen ENTYDIG får vi få en liste uden gentagelser af produktnavne:

Matrixformler

Da der er brugt en tabel, vil tabellen automatisk udvide sig med en række, når der tilføjes produkter under tabellen, og som straks vil afspejle sig i den dynamiske matrixformel. Så kombinationen af matrixformler og tabeller er en fantastisk smart løsning.

Eksempel 3: Sorter

Med ovenstående eksempel, ønsker vi også at få listen sorteret alfabetisk. Billedet herunder viser indsættelse af matrixformlen SORTER, foran matrixformlen ENTYDIGE, som frembringer en sorteret entydige liste:

Matrixformler

 

Bestil et tilbud

Udfyld nedenstående oplysninger, og vi vil kontakte dig hurtigst muligt med et tilbud.

Spørg om kurset

Har du spørgsmål til et kursus, så kan du udfylde nedenstående, og vi vil hurtigt kontakte dig.

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld nedenstående oplysninger hvis du ønsker at modtage en e-mail med nyheder, tips og tricks i form af diverse video guides til Office pakkens programmer.

Tilmeld dig vores kursusagent

Er du klar på at deltage i et kursus med et par ugers varsel, så tilmeld dig vores Last minute tilbud – og få tilbud om kurser med op til 40% i rabat.

Tilbuddet som du modtager pr. mail, gælder for dig og dine kollegaer.

Udfyld nedenstående oplysninger, herefter holder vi dig orienteret pr. mail når der er restpladser på vores kurser.

Bestil tilbud på E-learning

Udfyld nedenstående formular, og vi vil vende tilbage med et tilbud på E-learning.

Afspil video