Hvad er Python-programmering og hvordan kan det bruges?
Hvert år måler man populariteten af de mest anvendte programmeringssprog og rangerer dem:
Det ses ovenfor, at Python er verdens mest efterspurgte programmeringssprog1, som bliver brugt til at skabe alt fra algoritmen, som foreslår indhold på Netflix, til styringen af selvkørende biler. Derudover bruges det til ting som automatisering, maskinlæring, online applikationer, websteder og meget mere.
Python er et højniveau-programmeringssprog, der gør det muligt at udvikle programmer og applikationer hurtigt og effektivt, da det er fleksibelt og intuitivt. Derfor giver det udviklere et kraftfuldt værktøj til at skabe softwareløsninger, hvilket også kommer til udtryk i brugssituationerne nævnt ovenfor.
Ønsker man en god balance mellem hastighed, læsbarhed og udviklingstid i sin kode, er Python det foretrukne sprog blandt udviklere. Det er derfor mere ligetil at lære end mange andre programmeringssprog og har en afbalanceret skrivemåde, der gør det lettere at læse og forstå. Dette gør Python til et begyndervenligt sprog.
Vi vil nu se nærmere på årsagerne til, hvorfor Python er et godt programmeringssprog at lære.
Hvorfor lige bruge Python?
Et naturligt spørgsmål at stille sig selv, især hvis man er ny inden for programmering, er hvorfor skal jeg lære Python? Et af svarene er dets stigende popularitet, hvilket betyder, at man lærer et sprog, der bliver brugt i stærkt stigende grad i alle sektorer:
Lad mig uddybe de karakteristika, der kendetegner Python:
- High Level
Funktionsnavne osv. i Python er navngivet på en sådan måde, at man forsøger at bruge ord fra ens daglige sprog til at definere indbyggede funktioner. Dette gør det relativt nemmere og mere intuitivt at bruge sammenlignet med low-level sprog som f.eks. Java eller C/C++. Dette, kombineret med måden koden eksekveres på, betyder, at Python som udgangspunkt ikke eksekverer koden særlig hurtigt. Til gengæld er udviklingstiden relativt kort sammenlignet med andre sprog. Mange traditionelle programmeringssprog, herunder C/C++, blev udviklet på et tidspunkt i historien, hvor hardware var dyrt at anskaffe og vedligeholde. Derfor var det vigtigt, at al kode var meget optimeret for at spare penge. Med andre ord prioriterede man billig drift frem for længere udviklingstid. Dette skyldes, at C/C++ er et low-level programmeringssprog, hvor man skal have mange flere detaljer i mente. Men dette er ikke længere tilfældet, da hardwaren er blevet meget billigere i forhold til omkostningerne ved at udvikle et nyt program. Dette er en af årsagerne til, at Python fortsat bliver mere og mere brugt i erhvervslivet. - Interpreted og nem syntaks
Python er et interpreted language, hvilket betyder, at koden kan køres linje for linje. Dette gør Python relativt nemt at fejlfinde i koden og muligt at bruge effektivt til små projekter. Man kan køre små stykker af kode for hurtigt at præsentere, transformere og beregne data samt nemt teste dele af et program. Derudover bruger Python indrykninger til at styre de forskellige kontrolstrukturer i koden, i modsætning til andre sprog, der bruger forskellige symboler til dette. Dette sikrer, at koden bliver mere ensartet samt nemmere at skrive, fordi syntaksen ikke kræver, at man har mange detaljer for øje. - Løser to-sprogs problemet
Når man arbejder med projekter i en virksomhed, har man en række kvantitative analytikere eller akademikere af en anden natur, der udvikler modeller, præsentationer eller transformationer af data i domænespecifikke sprog. Sprog, der kan nævnes, er R, Matlab, Mathematica og mange flere. Problemet er, at mens de udvikler idéen, bliver det gjort i dette domænespecifikke sprog, men når det skal implementeres i produktion i virksomheden, skal det omskrives til et sprog, som bliver brugt i produktion – både med hensyn til at sikre stabiliteten (da programmører skriver koden på ny i produktionssproget), men også med hensyn tl kompatibilitet med eksisterende systemer. Dette giver en lang række udfordringer, da programmøren, der implementerer det i produktionssproget, ofte ikke er lige så god til at programmere i det domænespecifikke sprog. Derfor kan vedkommende overse detaljer ved implementeringen, som ikke bliver medtaget i produktionssproget. Der kan være mange ting, som programmøren simpelthen ikke forstår ved modellen, hvilket øger risikoen for fejl.Ved at akademikeren, der udvikler modellen til at starte med, og programmøren, der sørger for at den kommer godt ind i produktion, benytter samme programmeringssprog, spares der både udviklingstid (fordi koden ikke skal skrives i to sprog) og en reduktion af fejl.
Hvad kan Python-programmering bruges til?
Python kan bruges i mange domæner, lige fra algoritmerne hos YouTube og Netflix til personen i regnskabsafdelingen, der ønsker at automatisere arbejdsopgaverne i så høj grad, at f.eks. VBA i Office-pakken ville være uegnet.
Derudover, finder størstedelen af folk, der programmerer i Python i deres arbejde, det så nyttigt, at de også benytter det i deres privatliv2. For at forstå ens investeringers udvikling automatisk på et dashboard eller for at få notifikationer sendt til ens mobil, når man overskrider ens budget for en given kategori samme måned. Med andre ord, folk benytter det til at automatisere, overvåge, klargøre, illustrere og behandle forskelligartet data for at skabe værdi i deres hverdag.
Lad os til sidste kigge på et simpelt eksempel for at illustrere, hvor nemt man med få linjers kode kan lave et flot plot.
Lav nemt en graf over det danske aktiemarkeds performance
Først skal vi have installeret Python, hvilket gøres ved at downloade og installere den nyeste version fra python.org. Husk at vælge, at Python skal tilføjes til Path under installationen.
Sekundært skal vi have installeret to pakker, en til at downloade finansiel data fra Yahoo og en til at plotte – dette gør vi meget nemt med (hvis du sidder på en mac, skal du bruger pip3 som kommando i stedet for pip) følgende kommando fra Command Prompt på Windows eller Terminal på Mac:
pip install yfinance matplotlib
Hvis kommandoen “pip” ikke findes, skal du sørge for, at Python er tilgængelig i din Path – se venligst følgende guide (link).
Herefter skriver vi få linjers kode og putter det i en fil med navnet plot_graph.py, der downloader dataen fra nettet og åbner et vindue med plottet:
import yfinance as yf
import matplotlib.pyplot as plt
# Get historical prices for the danish stock market
df = yf.download(“^OMXC25”, progress=False)[“Adj Close”]
# Plot graph over the danish stock market
df.plot(title=”Danish Stock Market”, grid=True)
plt.show()
Vi kører filen med følgende kommando (hvis du sidder på en Mac, skal du bruge kommandoen python3 i stedet for python) fra Kommando Prompt på Windows eller Terminal på Mac:
python plot_graph.py
Vi ender med at have en graf, der ser sådan ud:
Hvordan kommer jeg i gang med at lære Python?
For at komme godt i gang med at lære at programmere i Python afhænger det af din baggrund. Hvis du allerede kan programmere i andre sprog som f.eks. VBA / Java / C / C++ / C# eller lignende, så har du godt styr på, hvad objekt-orienteret programmering er. Derfor er det en god idé at springe ud i det og bygge små programmer. Du kan benytte din favorit søgemaskine til at forstå syntaksen i Python. Dette er godt første skridt, der eventuelt kan suppleres med et kortvarigt Python kursus af et par dages varighed.
Hvis du er helt ny til programmering og tænker, at du gerne vil arbejde som programmør, vil det anbefales at tage komplette 3 eller 6 måneders universitetskurser. Men hvis du ser Python som et godt supplement til din hverdag og ikke nødvendigvis vil arbejde som programmør, så er anbefalingen at springe ud i det og skrive små stykker af koder, der skaber værdi for dig. Du kan også tage et kursus for at lære, hvordan man kommer i gang med at skrive god Python kode.
Book en Python konsulent til at løse dine opgaver?
Hvis du ikke selv ønsker at lære at programmere i Python, da det kræver en del kendskab til programmeringssproget, så er der også muligheden for at få hjælp til at løse dine opgaver.
Du kan booke en Python Konsulent hos os, som vil tage et møde med dig/jer enten fysisk eller online, så vi kan få en fornemmelse for den opgave du/I ønsker løst. Ring på 70 26 09 30 eller skriv til info@officekursus.dk, hvis du er interesseret i at vide mere.